Štítky

Štítky

čtvrtek 17. října 2013

Rýže natural




Možná jste taky jako já donedávna rozlišovali jen rýži  na slepenou a tu, co na talíři nedrží pohromadě. (mimochodem, já radši slepenou) Ale rýží je samozřejmě mnoho druhů.

Druhy rýže podle technologické úpravy:

Neloupaná rýže – na trhu málo obvyklá, zrna jsou jen vymlácená – bez odstraňování slupky. Je nejbohatší na vlákninu a mikroživiny, ale vaří se déle.
Přírodní rýže („natural“, „hnědá“) – má odstraněnou (jen částečně obroušenou) slupku a neporušený klíček, obsahuje proto vysoké množství vitaminů B1, B2, B6, E, hořčíku, fosforu a vápníku. Kvůli vyššímu obsahu tuku snadněji žlukne. Má oříškovou chuť, vaří se déle (cca 30 minut), potřebuje více tekutiny a i po uvaření je pevnější na skus.
Leštěná (bílá) rýže – loupáním a poté broušením (leštěním) je zbavena nejen vnější slupky, ale i klíčku a povrchové vrstvy zrna. Je trvanlivější, nežlukne tak snadno, ale ztrácí značný podíl vitamínů a minerálních látek.
Předvařená rýže – z bílé loupané rýže působením zvýšené teploty bez přidání vody. Vaření trvá cca jen 10 minut, ale má nízký obsah živin.
Rýže parboiled – upravená zvláštním postupem, při vaření se nelepí, vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vyluhují. Doba vaření je kratší než u rýže natural.
 
Podle druhu:
 
Zatímco dříve tu byla k mání rýže víceméně jen jedna, jen různě balená, teď si vybíráme z několika druhů – dlužno říci, že většinou jde o rýži bílou, která je populárnější i proto, že je mnohem dříve uvařená.
Rýže jasmínová (voňavá, po vaření se lepí a hodí se proto k přípravě nákypů)
Rýže basmati (chutná po oříšcích a po uvaření se lepí, proto se hodí k použití pro asijskou kuchyni).
Arborio kulatozrnná rýže  vhodná na přípravu rizota, po uvaření nabývá až krémové konzistence
na rizoto se dále hodí také rýže carnaroli.
Planá rýže,  což jsou však semena severoamerické vodní trávy. Používá se často jako ozvláštnění do rýže basmati. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se například do salátů ve směsi s basmati.
Vzácněji se dá koupit také načervenalá bhútánská rýže.
 
mé hodnocení: 8 z 10 možných, bodíky strhávám je za delší přípravu a prostě je trošku víc pevnější než rýže klasická, ale celkově mi chutná, jako vše je to o přípravě.

Žádné komentáře:

Okomentovat