Někdy se označují jako zelená soja,
ve skutečnosti se ale jedná o druh fazolí. Mají olivově zelenou barvu a
prodávají se loupané, celé nebo půlené. Jsou bohaté na antioxidanty, vápník, železo a draslík. Obsahují málo kalorií, ale spoustu enzymů a proteinů. Stejně jako u všech ostatních druhů luštěnin se obsah cenných látek ve fazolích mungo rapidně zvyšuje nakličováním -
výhonky mungo však patří k těm nejvýživnějším.
Suché fazole
Fazole mungo je nutno před tepelnou úpravou minimálně 4 hodiny namáčet ve vodě. Vaří se 45 minut. Uvařené fazole můžete použít do nákypů, polévek a salátů.Výhonky mungo
Naklíčené fazole mungo se konzumují syrové nebo jen krátce
blanžírované - dlouhým vařením by ztrácely své cenné látky. Přidávají se
do zeleninových salátů a zeleninových jídel, vynikající jsou také v rizotu.
Klíčení mungo fazolí
Ke klíčení potřebujeme celé fazole mungo. Ty po zakoupení
propláchneme vodou, vložíme do nádoby, zalijeme dostatečným množstvím
studené vody a vložíme na noc do lednice. Poté semena propláchneme,
vložíme do čisté nádoby, přikryjeme ji gázou a dvakrát denně
proplachujeme studenou vodou. Naklíčená semena jsou zralá ke konzumaci,
jakmile velikost klíčků dosáhne velikosti 2 cm, což je zhruba za 3 dny.
mé hodnocení: 6 z 10 možných
Mungo mě nenadchlo ale ani neurazilo, určitě ještě vyzkouším.
mé hodnocení: 6 z 10 možných
Mungo mě nenadchlo ale ani neurazilo, určitě ještě vyzkouším.
Žádné komentáře:
Okomentovat