Štítky

Štítky

pátek 11. října 2013

Makový strůdl se švestkami

Pamatujete si někdo na Teribear? Byl (je) to projekt Terezy Maxové, kdy se dali koupit docela pěkné věcičky (tuším v Intersparu) a výtežek z nich putoval na Nadaci Terezy Maxové, projekt je stále živý, ale nabídka věcí je již velmi omezená v podstatě jen na kalendáře. Mě doma zůstal tenhle hrníček, sice trochu ošoupaný, ale stále oblíbený.


Tentokrát je závin z listového těsta a kdo má odvahu, čas a chuť, může zkusit listové těsto udělat doma. Neděste se, opravdu tam padne kostka másla, ale oprvdu sníte ten strůdl celý?

Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme.
Postup listové těsto:
Těsto 1: Do prosáté mouky (250g hladké) rozdrobíme máslo (250g) a řádně prohněteme.
Těsto 2: Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa. Prosátou mouku (250 g hladké) přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto.
Těsto 2 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice. Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme. Pak již listové těsto můžeme použít k pečení. Těsto potíráme rozšlehaným vejcem, aby drželo tvar a lépe lístkovalo.
Těsto posypeme nasucho opraženou strouhankou s cukrem, potřeme mákem a posypeme pokrájenými švestkami a nasekanými vlašskými ořechy. Zavineme a pečeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat