Fíky řadíme mezi ovoce. Z čistě botanického hlediska se však o ovoce nejedná. Fík je ve skutečnosti uzavřené plodenství vzniklé dozráním specializovaného květenství, tzv. sykonia. Živinou číslo jedna jsou v případě fíků sacharidy. Ve 100 gramech čerstvých fíků se nachází 10 g sacharidů s nižší hodnotou glykemického indexu (GI 35-40). Hodnota GI je utvářena převažujícím zastoupením fruktózy, sacharózy, glukózy a vlákninou v podobě pektinu. Pektin náleží mezi rozpustnou vlákninu, která snižuje hladiny krevních tuků a cholesterolu. Fíky obsahují rovněž vlákninu nerozpustnou, jež podporuje peristaltiku a svou přítomností také „čistí“ sliznici střev. Fíky jsou osvědčeným pomocníkem při zácpě. Vyšším obsahem vlákniny a slizovitých látek vykazují mírné laxativní účinky. Zastoupení bílkovin a tuků v čerstvých fících je nízké. Koncentrace živin, vitamínů a minerálních látek se však podstatně zvyšuje v případě sušených plodů. Podíl vody klesá z 85% až na 25%. V dehydratované podobě tvoří sacharidy 50-60% hmotnosti plodu. Sušené fíky poskytují značnou nálož cukrů, proto patří mezi oblíbené zdroje energie při několikahodinových vytrvalostních aktivitách. Na delší trénink si vezměte balíček sušených fíků, které můžete při nižších intenzitách bez problémů konzumovat.
Hodnocení: 1O z 10 možných (pro mě naprostá lahůdka)
Recepty: Fíkové lívance
Žádné komentáře:
Okomentovat