Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně Hokaido, jejíž původní název Hokkaidó si většina z nás počeštila, v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Dýně Hokaido je totiž také chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček.
Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Nutriční hodnoty ve 100g:
Kalorie | 37 kcal |
Sacharidy | 8,8 g |
Tuky | 0,23 g |
Proteiny | 8,8 g |
Vláknina | 1,6 g |
Hodnocení: 10 z 1O možných (dýně si mě naprosto získala a těším se zase na její sezónu)
recepty: Dýňová polévka I.
Dýňová polévka II.
Dýňová polévka III.
Dýňový špíz
Pečená dýně
Dýňová omáčka
Dýňová kaše
Žádné komentáře:
Okomentovat