Štítky

Štítky

úterý 28. ledna 2014

Celozrnné bagely










Jsem strašná ostuda, protože tyhle bagely jsem pekla snad už o prázdninách a teprve teď jsem se dohrabala je dát na blog, i když ono to ani tak nevadí, protože recept už je dávno profláký na dalším skvělém blogu mypancakestory

A abych teda přispěla i něčím jiným,tak tu je trocha historie :)
Podle definice Websterova slovníku je bagel pečivo z kynutého těsta, stočené do kulatého tvaru, povařené ve vodě a pak upečené. Podle často opakované legendy je bagel vynález vídeňského židovského pekaře z roku 1683. Vymyšlen byl jako poděkování za ochranu města před tureckým výpadem, o niž se zasloužil polský král Jan III. Sobieski. Pekař vytvaroval pečivo jako třmen koňského postroje. Už počátkem 20 století se s první vlnou emigrace do USA a Kanady vezl i bagel

Pokud je někomu prd do celozrnné mouky,tak tady jeden košér recept:
Postup:
   V pár lžicích vlažné vody rozpustíme balíček droždí a špetku cukru . Necelý 1/2 litr vody utřeme v míse s rostlinným tukem (3lžíce), do této směsi přidáme vzešlé droždí, cukr (2 lžíce), sůl (1 lžíce) a podle chuti asi 1/2 lžičky pepře.
   Pomocí hnětače zatřeme po částech postupně 700 g hladké mouky (00). Moukou popřášíme i pracovní plochu, vyklopíme na ní těsto a ještě 5 minut hněteme. Během hnětení zapracováváme tolik mouky z pracovní plochy, aby bylo těsto pružné, ne příliš suché, vytvarujeme jako kouli.
   Těsto vložíme do máslem vymazané mísy a potřeme ho ještě trochou másla. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Pak vyklopíme na pomoučenou plochu a zase prohněteme.
   Troubu předehřejeme na 230 stupňů. Z jedné strany pracovní plochy položíme čistou utěrku, z druhé strany utěrku poprášenou moukou. Vyjmeme těsto, rozpůlíme a půlku vrátíme do mísy, přikrejeme a dáme do chladu. Druhou polovinu rozkrájíme na 6 dílů.
   Dáme vařit 3 litry vody. Vezmeme vždy jeden kousek těsta a vytvarujeme bochánek. Palcem omoučeným v mouce vypíchneme uprostřed otvor a pak ho roztahujeme až vytvoříme kroužek. Hotové bagely pokládáme na pomoučenou utěrku.
   Do vroucí vody v hrnci vsypeme cukr (4 lžíce), sůl(1 lžíce) a prášek do pečiva(1 lžička). Po jednom vkládáme bagely a necháme z každé strany 1 minutu povařit, vyndáme, necháme okapat a položíme na čistou utěrku.
   Bílek prošleháme s lžičkou vody. Vymazaný plech posypeme asi 1 lžící kukuřičné krupice. Bagely klademe na plech a potíráme rozšlehaným bílkem. Do malé misky dáme vodu a asi 4 kostky ledu a dáme na dno trouby.
   Plech vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Necháme ještě 5 minut odpočívat ve vypnuté troubě, pak vyndáme a necháme vychladnout.


Na celozrnné bagely budete potřebovat:

3 hrnky celozrnné mouky

1 hrnek hladké mouky
1 a 1/3 hrnku vlažné vody
1 balíček suchého droždí
2 lžíce cukru
lžíce soli
slunečnicová semínka, sezam, mák, borůvky, kousky čokolady...........
rozšlehané vajíčko se lžící vody a lžičkou soli na potření před pečením

postup pečení už může být stejný jak na klasické bagely nebo z výše jmenovaného odkazu.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat