Štítky

Štítky

středa 23. července 2014

Nejlepší rybízový koláč









Tohle je bezesporu nejlepší rybízový koláč jaký jsem kdy jedla. Inspiraci jsem opět našla na blogu Lasominy od Maryny. Ještě lepší na něm je, že všem připadá velmi kyselý, tak ho můžu sníst skoro celý sama:) Já mám tuto kombinaci velmi ráda, nejlepší štrůdl je taky z kyselých jablek. Recept jsem jen nepatrně upravila.
 
Postup: Mouku (100g hladké a 100g celozrnné pšeničné) promícháme s cukrem (1 lžíce moučkového třtinového), přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo (100g), 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto by mělo jít vyválet, což mě teda nešlo, nicméně jsem ho pěkně vymačkala do formy, propíchala vidličkou, těsto je dobré zatížit, mě na to stačil hrnec a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem.
 
Rybíz (250g, můžeme použít maliny, červený i černý rybíz,...)omyjeme, zbavíme stopek a promícháme s třtinovým cukrem (30g). V misce utřeme kysanou smetanu (150ml) se žloutky (2), cukrem (120g třtinového)  a moukou (30g hladké), vznikne hladký řídký krém. Rybíz rozprostřeme po předpečeném korpusu koláče, přelijeme jej krémem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
 
Podruhé jsem vyzkoušela místo kysané smetany bílý jogurt a bylo to také velmi dobré. Oproti originál receptu dávám méně cukru, koláč je kyselý, ale já to tak mám ráda, takže klidně si cukru přidejte. (originální recept 170g)

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat