Štítky

Štítky

pátek 5. července 2013

Celozrňák je na světě



Tady jsem smontovala 2 recepty dohromady, chléb bez hnětení od Kuchařky ze Svatojánu (viz recept dříve) a Kitchenette, recept ještě snad vypiluji k dokonalosti, můj první postřeh je, že chléb trochu spadne a peče se déle než klasický chléb bez hnětení. 
Suroviny
1,5 hrnku teplé vody 
1/2 lžíce sušeného droždí
1/2 lžíce cukru
1/2 lžíce rostlinného oleje
1/2 lžíce octa
1,5 hrnku hladké špaldové mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
0,5 hrnku celozrnné žitné mouky
1/2 lžíce soli
semíka a oříšky dlůe chuti (já dávám tykev, slunečnici, lněné semínko a vlašské ořechy)

Postup:
Ve velké míse smícháme teplou vodu, droždí, cukr, až je droždí aktivní přidáme ocet a olej. Poté začneme postupně přidávat mouku a sůl, nakonec přidáme ořechy a semínka
Přiklopíme pokličkou a necháme kynout přes noc.
Druhý den těsto přendáme na pomoučenou utěrku a 10 x přeložíme a necháme kynout v pomoučené ošatce (já ji nemám,tak používám mísu, v ní pomoušenou utěrku) zakryté čistou utěrkou 2 hodiny.
Předehřejeme si troubu na 230st i se zapékací mísou, po 2 hodinách tam přendáme těsto a pečeme asi 45minut přiklopené a 15 minut bez pokličky pro pěknou kůrku.

1 komentář:

  1. Recept na takový krásný chlebík bych tedy rozhodně uvítala! :))

    OdpovědětVymazat