Štítky

Štítky

neděle 20. dubna 2014

Veselé Veliko-konoce!


Letos po dlouhé době trávíme Velikonoce doma, obvykle obrážíme rodiče a ochutnáváme ty leta osvědčené bochánky, beránky, sekanice a jiné dobroty. Protože obě dcery skolila choroba, nezbylo mi nic jiného, než se do pečení pustit sama.

---MAZANEC---
 

Ingredience:
250 g hladké mouky, 250g ječné celozrnné
50 g jablečné vlákniny
80 g moučkového cukru
250 ml mléka
30 g droždí
1 vejce
120 g hery nebo másla
1 menší lžička soli
špetka muškátového květu
citronová kůra
mandle
1 vajíčko na potření

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy vložíme všechny sypké ingredience, promícháme. Přidáme vejce, tuk, kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme mazanec a necháme vykynout. Pečeme ve vyhřáté troubě (horkovzdušná, 180°C).


---VELIKONOČNÍ BERÁNEK---
 
Ingredience:
220 g na jemno strouhané cukety
3 vejce
120 g třtinového cukru nebo část cukru a část sirupu z agáve
1 vanilkový třtinový cukr
2 dl oleje
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva z vinného kamene
3 lžíce holandského kakaa nebo karob
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
2 hřebíčky (na oči)
 
 Cuketu dobře omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nemusíme ji loupat. V míse ji pak smícháme s rozšlehanými vejci, oběma cukry, kakaem a olejem. Pak do směsi přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Dobře promícháme a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Mělo by dosahovat téměř k okraji spodní formy na beránka.Beránka dáme do předehřáté trouby a pečeme na 160 stupňů cca hodinu. Zda je hotový, zkusíme pomocí špejle. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak vyklopíme. Po vychladnutí vytvoříme pomocí dvou hřebíčků oči, uvážeme mašli kolem


Žádné komentáře:

Okomentovat