Štítky

Štítky

úterý 11. února 2014

Single serving

Velmi, ale velmi jsem uvítala iniciativu  Bloss, Maggie a B* a jejich nového projektu - Fitfam Bakers!
O co jde?
Holky se inspirovali u celosvětově známých The Daring Bakers. Každých 14 dní budou publikovat jedno téma, od kterého se bude odvíjet můj recept.
Nakukovat můžete i na facebooku a i pro milovníky instagramu vytvořily vlastní hashtag #fitfambakers
A první téma? Single serving
 
Pro mě docela dobré téma, protože během týdne si připravuji prakticky jídlo jen pro sebe, pro rodinu vařím o víkendu. A protože jsem koukala, že už se recepty plní kdejakým zrním a já jak je už známo, mám radějí nesladké (tedy k snídani, kaše mi prostě moc nejedou, snad kromě pohankové), vzala jsem to tedy trošku netypicky. Snad nějaký receppt zaujme. 

---Obložená houska---
 
 
Postup: Připravíme si housku, celozrnný chlebík nebo cokoliv,co si můžeme obložit:), do kastrůlku dáme trošku olivového oleje a trošičku másla, nakrájíme si červenou cibulku(1/2) , dáme do kastrůlku a chvilku restujeme, pak kápneme trochu balsamica a přidáme lžičku třtinového cukru a opět restujeme. Mezitím si jednu stranu housky namažeme domácí lučinou z jogurtu, druhou stranu potřeme dijónskou hořčicí. Tam kde máme lučinu přidáme šunku a sýr, tam kde máme hořčici přidáme zkaramelizovanou cibulku a nakolečka nakrájenou malou okurku, dáme na chvilku zapéct (dávám do mikrovlnky na crisp, aby sýr trošku povolil)
 
--- Polévka z hlívy ústřičné---
 
 
Postup: Na troše oleje dáme osmahnout cibulku (1/2), přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou (2-3) a žlutou papriku (3 proužky z papriky) a chvilku restujeme, přidáme sladkou červenou papriku a zalijeme vodou (300-400ml - něco se vyvaří), přidáme bobkový list, nové koření a celý kmín a necháme povařit. Ke konci přidáme česnek. Dochutíme solí a pepřem. Jako přílohu k zakousnutí jsem si připravila bramboráček ze 2 brambor, vajíčka, celozrnné mouky, majoránky, soli, pepře a česneku. Bramborák je připravený na crisp talíři s minimem oleje. Bramborák jsem rozprostřela, aby byl co možná nejtenčí.
 
 
---Bulgur s lilkem---
 


 
Postup: Dáme vařit bulgur (asi 1/2 hrnku - mám chuť říct přiměřeně, protože jsem to dělala tak nějak od oka), mezitím si na otroše oleje orestujeme cibulku (1/2- ta co nám zbyla z obložené housky:)), přidáme na kostičky nakrájený lilek (rozkrájená asi 4 kolečka), 1 menší bramboru, drcenný kmín, chvilku orestujeme, zalijeme vodou, přidáme zeleninový vývar (bio) a dusíme doměkka. Mezitím si orestujeme malý kuřecí řízek na kousky nakrájený. Když je zelenina měkká, přidáme maso a bulgur a ještě chvilku dusíme, dochutíme solí a pepřem. Podávala jsem s domácí lučinou s česnekem, báječně by se hodil balkánský sýr (ten jsem bohužel neměla).
 
 
--- Kuskus v čokoládě---
 


 
 
Postup: Dáme vařit 200-300 ml vody, kde rozpustíme podle návodu sojové nebo jiné mléko, když se mléko vaří, přidáme 2 kostičky kvalitní hořké čokolády, trochu mleté skořice, lžiču třtinového cukru  a špetku (1/4 lžičky) agaru, do mléka odsypeme 1/3 skleničky kuskusu, chvilku povaříme a necháme odstát,aby se mléko s čokoládou vsáklo do kuskusu. Necháme vychladnout a dáme do ledničky, zdobíme podle chuti jakýmkoliv ovocem.
 
A protože mi přeci jen maličko zbylo, ochutnal i manžel, moc mu chutnalo, což se běžně neděje, obávám se, pokud bych to udělala normálně k obědu, že se bude ošívat, když toho bylo málo, tak se oblizoval. U nás klasika.

4 komentáře: