Štítky

Štítky

pátek 28. února 2014

Celozrnné mufiny


Inspirací pro tento recept mi byla kuchařka od Hanky Zemanové-biokuchařka a Kynuté celozrnné mifiny s anýzem a fenyklem, recept jsem si upravila podle svých spížních zásob.

Postup (na 12 mufínků): Nejprve si připravíme kvásek 15 g droždí, 1,5 lžíce vlažné vody, 1 lžíce mouky a l/2 žíce cukru (třtinvého). Směs rozmícháme v hrnečku, poprášíme mokou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
250g špaldové mouky (půl napůl hladká a celozrnná) smícháme se špetkou soli, se sušeným mlékem (1 lžíce rýžového), semínka (slunečnice, dýně, sezam, loupané mandle-1-2 lžíce). Nakonec do těsta vmícháme vešlé droždí, olej (75ml), 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce agávového sirupu. a 70ml vody. Uděláme bochánek a necháme 30 minut kynout v teple.
Když je těsto vykynulé, zpracujeme ho znovu rukama, tvarujeme kuličky a klademe do muffinové formy, necháme znovu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Pokud chceme bochánky lesklé, potřeme je bílkem a pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů.


Originální recept na 24 mufinů:
500g špaldové mouky (půl napůl)
30g droždí
2 lžíce sušeného ovesného nápoje
špetka mořské soli
lžíce anýzu a fenyklu Sonnentor
3-5 lžic loupaných mandlí
150 ml oleje (sezamového)10 lžic rýžového nebo pšeničného sirupu
cca 150ml vlažné vody
 
I přes mé úpravy dopadly mufínky nadmíru dobře (konečně to nebylo hutné cosi), pro příště bych tedy ubrala cukru a mandlí a udělala čistě "slanou variantu" nebo naopak vynechala semínka a měla je tedy "nasladko" a zkusila bych je s omáčkou z ovoce, jak doporučuje Hanka Zemanová.



Žádné komentáře:

Okomentovat