Štítky

Štítky

úterý 15. října 2013

Hruškovec přelahodný




Hruškovec přelahodný neboli avokádo. Nebudu tvrdit, že jsem ho ještě nikdy neochutnala, ale ještě nikdy jsem neochutnala tuto odrůdu Hass. Přiznám se bez mučení, že jsem ho dlouho považovala za již přezrálé až shnilé avokádo :)
Charakteristika:
Avokádo 'Ready to Eat' neboli zralé avokádo k okamžité spotřebě je asi nejlahodnější variantou avokáda vůbec. Díky své krémovité dužině je právě zralé avokádo nejvhodnější jak do salátu, tak na nejrůznější pomazánky, dipy nebo jiné laskominy. Výtečné je také jen nakrájené na tenké plátky jako alternativa másla na čerstvé pečivo.
Díky řízenému dozrávání jsou tyto plody k dostání, na rozdíl od jiných avokád, již v konzumní zralosti. Plody odrůdy 'Hass', která je nejvhodnější k dozrávání, se vyznačují vysokým obsahem oleje, vitamínu K, draslíku, ale i jiných vitamínů a minerálů. Toto avokádo poznáte podle vejčitého tvaru a bublinaté slupky velmi tmavě hnědé až černé barvy.
Zajímavosti:
Avokádo je bohaté na proteiny, vitaminy A, B, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30 % tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Díky vysokému obsahu proteinů a olejů bylo toto ovoce používáno jako náhrada másla na dlouhých námořních cestách a říkalo se mu „máslový plod“.
Podlé nové studie z amerického Ohia může pravidelné pojídání avokáda chránit dutinu ústní před rakovinou. A výtažek z odrůdy Hass dokonce v laboratorních podmínkách dokázal zastavit růst prekancerózních buněk a také je zabíjel.  Tak doufeme,že tomu tak skutečně je a ne že se za pár let dočteme další studie, které budou tvrdit opak.
Mé hodnocení: 10 z 10 možných
Avokádo prostě milujůůůůů a když ho miluju,tak není co řešit.

Žádné komentáře:

Okomentovat